Diferențe incredibile între receptorii durerii la mamiferele masculine și feminine: Ce au descoperit cercetătorii

de: Ozana Mazilu
12 06. 2024

O descoperire complet neașteptată ar putea revoluționa gestionarea durerii. Un studiu recent al receptorilor durerii la rozătoare și primate a constatat că, în fiecare caz, membrii masculini și feminini ai speciei sunt sensibilizați de molecule diferite. Aceasta poate explica de ce bărbații și femeile din relațiile heterosexuale se plâng că partenerii lor nu le înțeleg durerea.

Durerea fizică, fie că este excruciabilă sau doar neplăcută, poate să nu fie resimțită la fel. Pe lângă ridicarea unor întrebări evolutive profunde, această descoperire sugerează că poate fi necesar să ajustăm drastic multe diagnostice și procese de tratament, în special, dar nu exclusiv, pentru femei.

Cum e experimentată durerea

Evoluția poate fi destul de conservatoare în ceea ce privește dimorfismul sexual, minimizând diferențele, cu excepția cazului în care există un beneficiu pentru supraviețuire sau reproducere. Probabil aceasta este motivul pentru care bărbații au mameloane – ele pot să nu fie utile, dar ar necesita mai mult efort pentru a face sexele diferite în acest sens decât pentru a le face la fel.

Totuși, aceasta nu înseamnă că totul va fi identic. Diferențele în experiențele de durere ale bărbaților și femeilor au fost considerate până acum variații pe aceeași temă. Când s-a descoperit că microglia transmite durerea la șoarecii masculi, dar nu și la femele, rezultatele i-au surprins chiar și pe cercetătorii implicați.

Acum, se pare că nu doar modul în care durerea este transmisă diferă în funcție de sex, ci și receptorii înșiși, cunoscuți sub numele de nociceptori, sunt sensibilizați de hormoni diferiți. Mai mult, acest lucru a fost demonstrat atât la maimuțele macaque, cât și la oameni, precum și la șoareci.

„Datele noastre susțin concluzia remarcabilă că nociceptorii din mai multe specii, inclusiv oameni, pot fi clasificați funcțional ca masculini sau feminini”, a raportat o echipă condusă de Dr. Frank Porreca de la Universitatea din Arizona.

Specifica, hormonul prolactină sensibilizează neuronii ganglionului rădăcinii dorsale (clustere de neuroni în coloană) la femelele din toate cele trei specii, dar nu și la masculi, transformând durerea ușoară în ceva mult mai debilitant. Pe de altă parte, neurotransmițătorul orexină B joacă un rol similar de sensibilizare la masculi, dar nu și la femele.

Echipa a studiat neuronii in vitro de la donatori umani de organe și animale. Doar o maimuță din fiecare sex a fost utilizată, deoarece neuronii puteau fi folosiți doar după moarte, dar eșantioanele de oameni și șoareci au fost suficient de mari pentru ca echipa să fie încrezătoare în concluziile lor.

Tratamentul durerii

Alți neuroni care percep durerea au arătat o sensibilizare mai puternică la aceiași hormoni într-un sex, fără o absență completă în celălalt.

„Până acum, presupunerea a fost că mecanismele care produc durerea sunt aceleași la bărbați și femei”, a spus Porreca într-o declarație.

„Ceea ce am descoperit este că mecanismele de bază, fundamentale care duc la percepția durerii sunt diferite la șoarecii masculi și femele, la primatele non-umane masculine și feminine și la oamenii masculi și femele”.

Baza evolutivă pentru acest fenomen, precum și mecanismele rămân misterioase. Prolactina este hormonul care declanșează dezvoltarea țesutului mamar și lactația, așa că nu este atât de surprinzător că influența sa asupra durerii este restricționată la femele.

Cu toate acestea, orexina B ajută la menținerea stării de veghe pentru toți, deci nu există un motiv evident pentru care ar produce răspunsuri diferite în funcție de sex. Ambii hormoni au, totuși, și alte roluri în corp care au fost neglijate până recent.

Implicațiile pentru medicină sunt mai evidente. După cum notează Porreca și coautorii săi: „Sexul pacientului nu este în prezent o considerație comună pentru alegerea terapiei pentru durere. Medicina de precizie, bazată pe sexul pacientului, ar putea îmbunătăți rezultatele terapeutice prin țintirea selectivă a mecanismelor care promovează durerea la femei sau bărbați.”

De exemplu, medicamentele care previn sensibilizarea neuronilor relevanți ar trebui să funcționeze ca analgezice, dar doar într-un sex. Porreca a ajutat recent la descoperirea unui anticorp prolactină, astfel încât căutarea unui astfel de medicament ar putea avea un avantaj semnificativ.

De asemenea, notează că studiile clinice cu raporturi de sex dezechilibrate printre participanți trebuie tratate cu grijă, în loc să fie considerate aplicabile tuturor.

Cercetătorii nu căutau această descoperire când au găsit-o, ci investigau legătura dintre durerea cronică și somn.

„Conceptual, această lucrare reprezintă un avans major în înțelegerea modului în care durerea poate fi produsă la bărbați și femei”, a spus Porreca.

„Rezultatele studiului nostru au fost surprinzător de consistente și susțin concluzia remarcabilă că nociceptorii, elementele fundamentale ale durerii, sunt diferiți la bărbați și femei. Aceasta oferă o oportunitate de a trata durerea specific și, potențial, mai bine la bărbați sau femei, și asta încercăm să facem”.

Există probabil motive mai mari pentru care condițiile dureroase care afectează în principal sau exclusiv femeile, cum ar fi migrenele, fibromialgia și endometrioza, au fost subestimate de sistemul medical. Cu toate acestea, această lucrare arată cât de mult mai trebuie făcut, în special deoarece autorii notează că „progresele recente în înțelegerea neurobiologiei durerii preclinice nu au reușit în general să se traducă în îmbunătățirea tratamentului durerii la pacienți.